IX. Mülkiye Uluslararası İlişkiler Kongresi
1789’dan Bugüne Uluslararası Sistemin İnşası ve Dönüşümü
16-17 Ekim 2025
Ankara
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından Uluslararası İlişkiler disiplini üzerine farklı fikirleri buluşturarak akademik bir tartışma ortamı oluşturmak amacıyla her yıl düzenlenen Mülkiye Uluslararası İlişkiler Kongresi’nin dokuzuncusu “1789’dan Bugüne Uluslararası Sistemin İnşası ve Dönüşümü” ana temasıyla 16-17 Ekim 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Ulusal hakemli kongre statüsündeki etkinliğimiz, her yıl belirlenen ilgili tema üzerine çalışan akademisyenleri ve lisansüstü öğrencilerini A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (Mülkiye) ev sahipliğinde yüz yüze buluşturmayı amaçlamaktadır.
1789’dan sonra Ancien Rejimin yara almasıyla Büyük Güçler 1815’te Viyana’da bir araya gelerek Avrupa Uyumu temelinde bir restorasyon süreci başlattılar. Buna rağmen 1789’un devrimci karşı çıkışı 19. yüzyıl boyunca varlığını sürdürdü. 20. yüzyılın iki yıkıcı dünya savaşı ise Avrupa merkezli uluslararası sistemin küreselleşmesine zemin hazırladı. 20. yüzyılda uluslararası sisteme meydan okumalar sosyalizm, toplumsal mücadeleler ve Üçüncü Dünyacılık başta olmak üzere çeşitli sistem-karşıtı hareketler temelinde var olmaya devam etti. Soğuk Savaşın sona ermesiyle birlikte devlet-dışı aktörlere ve yeni Büyük Güçlere alan açılması uluslararası sisteme dair tartışmaları da beraberinde getirdi. Buradan hareketle, geçtiğimiz iki yüz elli yıldaki bu dönüşümün Uluslararası İlişkiler disiplini açısından muhasebesini yapmak ve belli kırılma noktalarını hem uluslararası sistem düzeyinde hem de sistem-karşıtı hareketler, devlet-dışı aktörler ve toplumsal mücadeleler bağlamında ele almak amacını taşıyan Kongremiz, içinde bulunduğumuz (yeni) uluslararası sistemin doğasını ve gelecekteki potansiyel yapılanmasını da tartışmaya açmayı hedeflemektedir. Bunu yaparken, uluslararası sistemin değişimine paralel bir şekilde dönüşüme uğrayan bölgesel alt sistemler, yeni küresel ve bölgesel aktörler, biçim değiştiren çatışma ve işbirliği mekanizmaları masaya yatırılacaktır. Bu anlayışla hazırlıkları yapılan Kongremizde aşağıda yer alan alt temaları kapsayacak şekilde özgün bildiri ve panellere yer verilecektir.
Kongreye katılmak isteyenlerin bildiri veya panel önerilerini,
Bildiri Başvuru Formunu veya
Panel Başvuru Formunu doldurmak suretiyle en geç
4 Haziran 2025 tarihine kadar info@mulkiyeircongress.org adresine göndermeleri gerekmektedir.
*NOT: Bildiri özetlerinin aşağıda yer alan Kongre Alt Temaları ile uyumlu olması gerekmektedir. Bununla birlikte Kongre Alt
Temalarından herhangi birisi ile doğrudan ilişkilendirilemeyen ancak Kongre Çağrı Metni kapsamında olabilecek bildiri özetleri de değerlendirmeye alınacaktır.
Kongre Alt Temaları
Fransız Devrimi ve Etkileri
Viyana Kongresi ve Avrupa Uyumu
19. Yüzyılda Sisteme Meydan Okumalar: 1830, 1848, 1871
Avrupa Uyumunun Yıkılması ve Emperyalizm
Birinci Dünya Savaşı ve Milletler Cemiyeti Sistemi
İki Savaş Arası Dönemde Meydan Okumalar: Sosyalizm ve Faşizm
Soğuk Savaş / İki Kutuplu Sistem
Üçüncü Dünyacılık
Hegemonya Tartışmaları ve Uluslararası Sistem
Modern Savaş ve Çatışmaların Uluslararası Sisteme Etkileri
Sistem-karşıtı Hareketler
Toplumsal Mücadeleler
Devlet-dışı Aktörler
Uluslararası İlişkiler Teorilerinde “Sistem”
Liberalizmden Neo-liberalizme Ekonomik Dönüşüm
Bölgesel Sistemler ve Dönüşüm
Uluslararası Hukuk ve Birleşmiş Milletler Sistemi
Devletlerin “Yeni” Otoriter Çehreleri
Teknolojik Devrimin Sisteme Etkileri
(Yeni) Sistem ve Uluslararası Hukuk